Новини

Задължителни медицински прегледи за работници и служители

19.08.2022
Всички работници и служители подлежат на задължителни предварителни и периодични медицински прегледи - това гласи чл.278, ал.1 от Кодекса на труда. В ал.2 се уточнява, че периодичните медицински прегледи са за сметка на работодателя. Видът и честотата на прегледите се определят според условията на труд и възрастта на работещите от министъра на здравеопазването.

Конкретно тези условия са разгледани в НАРЕДБА № 3 ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНИ И ПЕРИОДИЧНИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ НА РАБОТНИЦИТЕ (Обн. ДВ. бр.16 от 27 Февруари 1987г.) За времето от обнародването на наредбата, обаче, радикално се промениха обществено-икономическите условия в страната, организацията на здравеопазването и самите условия на труд. Опити за актуализация на Наредбата се правят вече повече от 15 години, но досега без резултат. Това създава определени трудности за специалистите, работещи в областта на здравето и безопасността при работа.

Най-общо в Наредба 3 са предвидени по-чести прегледи за по-възрастните работници. Видът на прегледа се определя от специфичните условия на труд. Например при наличие на производствен шум се изисква изследване на слуха. В този дух са и изискванията на Наредба 7 за работа с видеодисплеи – работещите над 40 години подлежат на преглед от очен лекар ежегодно, а под тази възраст – на три години.

За отделни отрасли и професии са предвидени допълнителни специфични прегледи в съответни наредби – например предпътни прегледи за шофьори.

Задължение на Службата по трудова медицина е да консултира работодателя относно законовите изисквания за периодични прегледи на персонала. Трябва да се отбележи, че изискванията са минимални, т.е. посочен е най-дългия разрешен срок между прегледите и минималния брой специалисти. В рамките на социалната отговорност някои фирми осигуряват повече и по-чести прегледи на служителите си.

Включват се специалисти не само според условията на труд, но и за откриване на най-разпространените социалнозначими заболявания. Честа практика е периодичните прегледи на персонала да се осигуряват от здравна застраховка, сключена от работодателя. В този случай пак е уместно пакетът прегледи да се консултира със СТМ, за да е сигурно, че са изпълнени законовите изисквания.

След приключването на периодичните прегледи СТМ представя на работодателя обобщен анализ. Съобразно резултатите от периодичните прегледи СТМ издава и заключения за пригодност на работещите. Смисълът на тази процедура е да се предотврати влошаване на състоянието при налични заболявания и да се спазят противопоказанията за работа при специфични условия на труд.

 
Всички новини

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Служба по трудова медицина "Вита Инженеринг"

гр. София 1505
ул. "Драговица" №9 (Вита База 1)
Телефони:
+359 2 960 49 94
+359 888 500 245
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах