Новини

Форумът "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква" събра експерти от София и областта

26.04.2024
Националната кампания "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква." стартира през месец февруари тази година по инициатива на Главна инспекция по труда. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. След  регионалните форуми в Пазарджик, Враца, Бургас, Сливен, Ловеч, Плевен и Шумен, домакин на събитието бе и София, която посрещна участниците на 24 април. Предстои организирането на регионални срещи и в други областни градове в страната.

„Благодаря Ви, че днес сте тук, обединени от общата цел за намаляване равнището на трудовия травматизъм, защото всички ние сме призвани заедно да търсим подходи за това“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на регионалния форум. Събитието се проведе в зала „Пресцентър“ на Министерството на труда и социалната политика и бе общо за областите София-град и Софийска. В него участваха изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) инж. Екатерина Асенова, директорите на териториалните дирекции „Инспекция по труда“ София-град и Софийска област и работодатели от двете области. На форума присъстваха и д-р Мария Чернаева, дм и инж. София Костадинова от СТМ ВИТА Инженеринг.

Инж. Асенова представи оперативни данни на Главна инспекция по труда, свързани с трудовите злополуки. От началото на годината контролните органи на Инспекцията са разследвали 15 броя инциденти на работното място с летален изход, които са били пряко свързани с изпълнението на работните задължения. За същия период на годината в 219 случая е използвана мярката спиране на обекти, машини и съоръжения, когато установените нарушения пряко са застрашавали живота и здравето на работещите. От строителни обекти са отстранени 27 работници, защото не са използвали предоставените им лични предпазни средства. „Разследването на трудови злополуки и сблъсъкът със смъртта е най-неприятната част от работата на инспектора по труда. Това оставя отпечатък у инспекторите за цял живот“, категорична бе инж. Асенова. Презентацията можете да видите в този линк.
 
В своята презентация инж. Александър Борисов – началник на отдел „Анализ на контролната дейност“ в ИА ГИТ, апелира към представителите на работодателите да използват кратки и ясни послания в инструкциите за безопасна работа, за да могат те да достигат до работниците и служителите. С презентацията можете да се запознаете тук.

След края на форума работодателите имаха възможност да зададат своите въпроси и да споделят добри практики.
За 2023 г. инспекторите по труда от Дирекции „Инспекция по труда“ София град и Софийска област са участвали в разследването на 184 броя трудови злополуки. От тях 11 броя са завършили с фатален край.

Източник: ГИТ
Всички новини

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Служба по трудова медицина "Вита Инженеринг"

гр. София 1505
ул. "Драговица" №9 (Вита База 1)
Телефони:
+359 2 960 49 94
+359 888 500 245
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах