Новини

Какво трябва да знаем за трудовата злополука

04.05.2022
Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт. Това е определението според чл.55 от Кодекса за социално осигуряване. Работодателят е задължен да декларира злополуката съгласно чл.57 от същия кодекс: Осигурителят, а когато пострадалият е изпратен за изпълнение на временна работа - предприятието ползвател, е длъжен в срок от 5 работни дни да декларира пред териториалното поделение на Националния осигурителен институт всяка трудова злополука. На сайта на НОИ подробно е описана процедурата за деклариране. Има и указания за подаването на декларацията по електронен път.

Необходимо е както работодателите, така и работещите да са запознати с реда за деклариране, респективно с правата и задълженията си, произтичащи от нормативната уредба. Освен в КСО, това е определено и в Наредба за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки.

Не бива да се пропуска и задължението на работодателя да поддържа Регистър на трудовите злополуки, да определи със заповед лице за поддържането на регистъра и да съхранява декларациите за злополуки не по-малко от 5 години от датата на регистрация (чл.14, ал.1, 2 и 3 от Наредбата).

Темата за трудовите злополуки е задължителна в програмата за обучение на представителите в комитетите и групите по условията на труд. По време на обученията ние разглеждаме подробно изискванията на нормативната уредба, правата и задълженията на всички участници в трудовия процес и възможностите за грешки при декларирането на злополука. Винаги напомняме, че законодателят е дал възможност на пострадалото лице само да декларира злополуката в срок от една година след инцидента.
 
Всички новини

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Служба по трудова медицина "Вита Инженеринг"

гр. София 1505
ул. "Драговица" №9 (Вита База 1)
Телефони:
+359 2 960 49 94
+359 888 500 245
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах