Новини

Стартира кампания "Достоен труд – от теб зависи"

22.02.2022

Инспекцията по труда стартира кампания "Достоен труд – от теб зависи", насочена към повишаване информираността на работодатели и работещи за правата и задълженията им съгласно трудовото законодателство. Чрез поредица видеа, ръководства и брошури участниците в трудовия процес могат да се запознаят какви основни задължения имат по отношение декларирането на труда и какво печелят, когато работят на светло.

Информационните материали са разработени в рамките на трансграничния проект DFPO-1.002-0002-C02 „Сътрудничество за достойни условия на труд“, в който България е партньор на Норвегия. В тях е представена полезна информация за трудовите договори, работното време и почивките, заплащането на труда, за работата на непълнолетните лица и хората с намалена работоспособност. Обърнато е внимание на сезонната работа, командироването и изпращането на работници и служители.

Ръководствата са свободно достъпни на сайта на Инспекцията. Публикувани са в секцията „За работодатели и работещи“, рубриката „Трудови правоотношения“, под заглавието "Вашите права и задължения накратко при осъществяването на трудовите правоотношения"

Ръководствата с информация за административното обслужване в ИА „Главна инспекция по труда“, полезна за работодателите и за работещите, е публикувана в секцията "Административно обслужване“, в рубриката „Често задавани въпроси"

Като част от информационната кампания "Достоен труд – от теб зависи" има и видеоклипове, които можете да видите в този линк.

За да бъдат защитени в най-пълна степен правата им, работниците и служителите следва да не се съгласяват да работят без писмен трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите, както и при условия, договорени устно. За ефективността на контрола е важно също да подават сигнали, докато все още са на работните си места.

Източник: ИА "Главна инспекция по труда"

 
Всички новини

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Служба по трудова медицина "Вита Инженеринг"

гр. София 1505
ул. "Драговица" №9 (Вита База 1)
Телефони:
+359 2 960 49 94
+359 888 500 245
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах