Новини

Mеста за трудоустрояване във фирмите

12.01.2023
Напомняме Ви, че всяка година през януари се определят места за трудоустрояване във фирмите с персонал 50 и повече служители. Това задължение за работодателите е регламентирано в Кодекса на труда и Закона за хората с увреждания. В Наредба № РД-07-1 от 2 февруари 2012 г. на МТСП и МЗ (към чл.315 от КТ) броят на местата за временно трудоустрояване на служители е посочен като процент от общия брой работещи във фирмата. Можете да направите справка като потърсите вашия код по икономическа дейност (КИД) в този линк.

По ЗХУ фирмите с численост над 50 служители следва да имат назначени лица с трайни увреждания. При неизпълнение на определената квота се заплащат ежемесечни компенсаторни вноски към бюджета като процент от минималната заплата.

Службата по трудова медицина консултира работодателите при изпълнението на тези задължения. А съгласно Наредбата за трудоустрояване лекарят от СТМ участва в състава на Комисията по трудоустрояване във фирмата и подписва изготвения протокол.

 
Всички новини

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Служба по трудова медицина "Вита Инженеринг"

гр. София 1505
ул. "Драговица" №9 (Вита База 1)
Телефони:
+359 2 960 49 94
+359 888 500 245
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах